Propera Parada: Estació Ciutat

L’Estació Ciutat és un espai d’acció ciutadana per a la millora ambiental de Barcelona que parteix del projecte de Clínica de Salut Ambiental que Natalie Jeremijenko va dissenyar per a l’exposició «Després de la fi del món». Amb seu al passatge de Trullàs del districte de Sant Martí, a l’Estació Ciutat s’apliquen una sèrie de receptes per a la millora ambiental a través de la realització d’activitats i tallers. Visitem aquesta iniciativa de ciència ciutadana, que disposa de la cooperació de més d’un centenar d’agents, centres científics, escoles, grups veïnals i entitats diverses per respondre col·lectivament a grans reptes, en línia amb els objectius del COP21 relatius a les ciutats. LLEGIR REPORTATGE.

Cerco a las trombosis en los pacientes con cáncer

Medical Anatomy Blood Cells Health Red Medicine

La segunda causa de mortalidad en pacientes oncológicos son los accidentes vasculares, que afectan a uno de cada cinco. Para evitarlos se aplican anticoagulantes que pueden provocar hemorragias graves. No en todos los casos merece la pena correr el riesgo, por eso el reto médico es identificar qué individuos tienen mayor probabilidad de sufrir trombos. Una nueva prueba genética desarrollada por españoles afina al máximo la predicción. Es un logro más de la medicina personalizada. LEER REPORTAJE.

Lluita contra l’estigma

Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons l’Organització Mundial de la Salut. Encara que molts trastorns tenen tractament i són transitoris, moltes vegades l’estigma ens porta a pensar que aquests problemes seran per tota la vida. Al Via Lliure hem parlat amb dos activistes d’Obertament, la Viviana i en Toni, que ens expliquen com s’imaginen el futur. RECUPERA L’ÀUDIO.

El cas Elon Musk: les missions espacials del futur

A principis de febrer la companyia d’Elon Musk, SpaceX, va llançar, amb èxit, el supercoet reutilitzable Falcon Heavy. Aquest coet és a l’espai, camí de Mart, amb un vehicle Tesla vermell descapotable i un maniquí, l’Starman, que agafa el nom d’aquesta cançó de David Bowie. Com seran les missions espacials del futur? ESCOLTA-HO.