¡Resucita, corazón!

IMG_9033En caso de parada cardiorrespiratoria causada por arritmia, tener un desfibrilador a mano puede marcar la diferencia entre la vida y la muerte. ¿Hay suficientes? ¿Están bien ubicados? En la revista ESTAR BIEN de MUY INTERESANTE encontraréis un reportaje sobre los desfibriladores portátiles. En quioscos.

Cuando el médico se convierte en paciente

la vanguardiaHay doctores con dos carreras de medicina. La carrera vertical, que les permite ver la enfermedad como médicos, y la carrera horizontal que los inclina en la camilla donde recostados la viven como pacientes. Esta dualidad transforma la manera de entender la profesión, tal y como solía contar el doctor Albert Jovell. Su doble condición le convirtió en un acérrimo defensor de los derechos de los pacientes, y luchó por retornar parte de la humanidad a un oficio que la había perdido en beneficio de la tecnificación.

Pero la experiencia en primera persona con la enfermedad y el proceso de transformación de Jovell no son únicos. Ahora, tres médicos con puestos de responsabilidad en hospitales catalanes de ­referencia comparten su experiencia. La aparición súbita de una enfermedad les desplazó hacia el otro lado de su profesión, como pacientes. Estuvieron ingresados en sus centros sanitarios y fueron tratados por sus propios compañeros. Actualmente, una vez recuperados de sus dolencias, también reivindican a partir de la vivencia la esfera más humana de la me­dicina. SEGUIR LEYENDO.

El capità enciam del ‘clickbait’

unclicmenysLa informació digital viu del clic. Els titulars sempre han estat esquers per pescar l’interès del lector, però l’entorn digital ha canviat la manera de fer informació. Algunes de les estratègies més utilitzades per captar l’atenció són els titulars tendenciosos en forma de pregunta o decàlegs i altres llistats.

Tinc col·legues periodistes que m’han dit que ells no fan clic a moltes d’aquestes notícies, com un gest d’activisme per la defensa de la feina ben feta. L’altre dia un d’ells em va parlar del perfil de Twitter molt interessant: Un Clic Menys. Un col·lectiu que es presenta com un grup de superheroïnes periodistes: “Ens empassem tones d’infomerda per estalviar-te milions de clics inútils”.

La mecànica consisteix en repiular una peça amb notícies de l’estil “Per què els peixos de l’Ebre mengen i beuen mercuri?” i oferir la resposta als usuaris: “Per la sedimentació de la contaminació atmosfèrica, com tots els rius d’Europa”. Fins i tot de vegades hi ha notícies que no responen a l’expectativa que crea el titular, perquè la peça no ho explica o perquè directament ningú no té la resposta.

Si voleu participar de la gesta, fan servir el tema de conversa homònim #unclicmenys. De debò, seguiu-los. Si compartim generació de ben segur que recordareu el Capità Enciam, aquell superheroi amb grenyes que ens va ensenyar a reciclar sota el lema dels petits canvis són poderosos. Potser, podem aplicar el mateix a les notícies de la web. SEGUIR LLEGINT.